top of page

Ontstaan Roosendaalse winkelcentra

Heel vroeger, toen er nog veel oorlogen in en rondom Nederland plaatsvonden, was Roosendaal een paar keer een grensgebied. Roosendaal had geen goede verdediging en daardoor kwamen er vaak rondtrekkende soldaten in Roosendaal. Deze soldaten plunderden Roosendaal vaak en brachten ziektes mee. Hierdoor stierven er veel mensen en stond de landbouw stil. Er was een daling in de economie. Nadat er vrede was gesloten, gingen de Roosendaal en de dorpen rondom Roosendaal zich langzaam herstellen. Doordat er nieuwe politieke omstandigheden waren, kwamen er ook andere werkgelegenheden. Zo kwamen er bijvoorbeeld bierbrouwerijen en fabrieken. Later, toen er een treinstation werd aangelegd, kwamen er nog meer fabrieken en bedrijven bij. Het treinstation stond in verbinding met Antwerpen, Rotterdam, Vlissingen en Breda, waardoor het een gunstig gelegen plaats was en was het een belangrijke plek voor de handel.

 

Een aantal jaar later werd Roosendaal een echte winkelstad, waar mensen die wat verder weg woonden naartoe kwamen om te winkelen. Tegenwoordig zie je daar niet veel meer van, want de oude winkelstraat, de Molenstraat, is niet meer wat het vroeger was. Ook het centrum is niet meer hetzelfde, veel winkels zijn weg. Daar zijn  nieuwe winkels voor in de plaats gekomen of het pand staat nog leeg. 

 

 

Hier kwam vroeger de bus aan, niet waar nu het busstation is, maar verder terug bij het standbeeld van Johannes de Doper op de nieuwe markt. 

© 2015  Isabel Schrauwen en Mai Lin Ullenbroeck, Proudly created with Wix.com

*

Plaatjes en informatie, zie bronnen.

bottom of page